Om du ska tillverka tabletter till hälsokostindustrin måste du tänka på tablettslagning. Tabletterna får inte utsättas för luftfuktighet som gör att man inte kan pressa som önskat och så måste man vara mycket försiktig med hantering av innehåll.

I tablettpressningSstadiet måste tabletterna skyddas. TablettslagningEN måste ha rätt kvalitet.

mikrokristalinsk

Höljet på tabletten bestämmer hur fuktighetsbeständig den är. Om du inte ser upp så kan det vara så att du får tabletter med dålig dragering. Tabletterna måste dessutom lagras mot fukt och smuts.

För att få tabletter att klibba används oftast ämnen som mikrokristallinisk cellulosa. Man testar sig fram för att få rätt dosering.

Ett bra släppmedel är magnesiumstearat 0,5-1 %. Allt finns på allt-fraktfritt.se.

Så gör du säkrare tablettslagning

Det finns flera metoder. Det finns försiktighetsmetoder du kan använda dig av. Det finns en hel del research inom lagring av mat och medicinprodukter. Då vet man vilka material som ger bäst resultat för tablettpressning.

Innehållet styr hur lång hållbarheten blir

Tabletternas innehåll styr också dess hållbarhet. Det finns ingredienser att använda som är fuktutestängande. Då håller de längre.

Ett hölje är kanske allra bäst. dragerad
Tycker du att manglade produkter ser seriösa ut? Om den är helt förstörd så kan det ju vara svårt att äta den.

Du måste tänka på alla faktorer innan tablettslagning kan börja. För att tabletterna ska ha ett optimalt skydd måste ingredienserna jobba tillsammans. Det är viktigt att tänka på säkerheten kring tabletterna.

Vatten i tabletter som ska användas som medicin

Det är vanligt att vatten förekommer. Det finns fria och mobila former av vatten som reagerar med andra material på olika sätt. Men andra former reagerar inte.

Vi kan exempelvis ta majsstärkelse. Majsstärkelsen har normalt sett en ganska hög fuktighetsgrad på över 10 %. Men den kommer inte att reagera på samma sätt som andra ingredienser med lägre fuktighetsgrad som dicalcium phosfat och mikrokristallinsk cellulosa.

Tablettens hölje måste ha rätt utformning och ingredienser

Höljet eller ytan på tabletten är en slags barriär mot fukt och yttre påverkan. Höljet ser till att fukten inte försvinner. Om tabletten torkar så mister den också sin form och den kan vara svår att använda.

Pulverblandningen vid tablettpressning får inte vara för mjuk. Du får prova dig fram helt enkelt. Vissa pulver behöver inga tillsatser alls, andra är omöjliga att stansa till tabletter vad man än blandar i, dessa blir som regel kapslar istället.