Bättre och sämre socker

Många av de organiska ämnen av typen kolhydrat kallas för socker.

Socker är sött samt energirikt och utgör det främsta bränslet i livsprocesserna.

I vardagligt tal och i mindre detaljrika innehållsförteckningar brukas termen socker oftast om raffinerad sackaros.

Strösocker samt bitsocker består av bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom vanligt socker såsom bit- eller strösocker.

Det finns många skilda sockerarter, de främsta sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) samt stärkelse.

Vi får i oss allt överdriven mängd socker och kolhydrater för att det ska vara sunt för kroppen.

Och ”vanligt” socker som det som finns i till exempel läsk som Coca Cola är inte sunt.

Visste du att en burk Coca Cola innehåller kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar sexton sockerbitar?

Men Coca Cola försvarar sig med att en burk innehåller lika stora mängder socker som likvärdig mängd apelsinjuice. Skillnaden är emellertid att apelsinjuice består av vitaminer samt mineraler vilket du inte finner i en CocaCola burk.

Men låt oss ta en titt på en del olika alternativ till det ”vanliga” sockret.

Polydextrose Fibrer

Polydextrose är vattenlösliga fibrer som används i livsmedel.

Ungefär 9% är sockerarter, resten är fibrer.

Ca 75% går rakt genom kroppen, övriga blir mat åt nyttiga bakterier i tarmsystemet.

Finns i flera skilda livsmedel så att tillverkarna kan skryta med ”Innehåller nyttiga fibrer”

StröSöt – som strösocker men med flera olika namn

Strösöt ser ut och smakar som socker – men har endast ca 75% sötma mot socker.

Strösöt är en 100% naturlig produkt och det officiella namnet är Erytritol.

Säljs under en mängd varumärken,

Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.

Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp alls av kroppen.

Inga kalorier samt inga GI (glykemiskt Index).

Ser ut som och har likadan granulering som strösocker.

Förekommer naturligt i päron, meloner och svamp med flera.

Sucralose flytande

Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.

Till skillnad från socker så kan kroppen ej ta upp Sucralose.

Inga kalorier och heller inga kolhydrater med andra ord.

Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men totalt sockerfritt.

Smakar som socker.

Finns som sacketter, helt kolhydratfria, ger endast sötman och är utmärkt till kaffe, te och liknande.

Sacketter skänker enbart sötman.

Vill man även ha “Body”, dvs fylligheten som socker ger, så finns det en pulvermix innehållandes maltodextrin.

Maltodextrin är rena kolhydrater producerade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, oftast med syra och/eller enzymer.

Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en oerhört lätt, vit, kristalliknande samt smaklös substans.

Maltodextrin tillämpas i huvudsak som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Många sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin därför att det tas upp omgående i kroppen.

Aspartam

Aspartam är ett sötningsmedel som ersätter socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, etc; ämnets E-nummer är E 951.

Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår väsentligen i färdiga livsmedelsvaror.

Aspartam är ett proteinliknande ämne som bidrar till fyra kcal per gram.

Aspartam ger ingen kariespåverkan och inget blodsocker- eller insulinsvar.

Ämnets energiinnehåll är fyra kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men eftersom sin ungefär 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.

Aspartam har, till skillnad från en del andra sötningsmedel, ej en laxerande verkning vid överkonsumtion

Användning

Aspartam är tillfört i närmare 6000 livsmedel världen över, varav ca 2000 i Europa.

Substansen tillämpas som sockerersättning i bland annat bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner m.m..

Debatten om risker

Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda och debatterade.