Många kan aldrig ens ha i tanke sej något liv utan att ha möjlighet att söta.

Numera finns det alternativ som inte ger en viktökning. Ett sötningsmedel som är populärt är sackarin som man kan använda med gott samvete.

Sackarin är inte det enda eller effektivaste alternativet till normalt vitt socker

För mer än hundar år sedan började man använda sackarin som sötningsmedel mest i kaffe och te Sackarin går genom hela matsmätningsapparaten utan att tas upp så insulinnivån i kroppen förblir oförändrad.

Det är också därför som sackarinet ofta användas av diabetiker. 500 gånger mer sötningseffekt jämfört med vanligt socker är inte dåligt men tyvärr följer det med en bismak av metall.

Sukralos är ett annat alternativ när man söker ett alternativt sötningsmedel som dessutom smakar verkligt gott och är nästan fritt från kalorier.

Här får man också omkring 500 gånger sötare effekt än vanligt socker och sukralosen går att hetta upp så man kan använda detta medel i bakning. En anledning att Sukralos smakar som socker är att det är framställt av socker. Cyklamat är återigen ett sötningsmedel fast svagare än Sukralos.Det här är egentligen ett samlingsnamn för salter men ämnet används för sötning och ger upp till 40 gånger sötare effekt än socker.

Aspartam är ett annat mycket välkänt sötningsmedel uppbyggt av två aminosyror; Fenylalanin och Asparaginsyra. Aspartamet i sig kommer vid användning brytas ned till Fenylanin och det marknadsförs som ett medel för dem som vill banta.

Aspartam har ett problem, att det smakar kemiskt.

Det finns dessutom helt naturliga medel och dessa har blivit extra omtyckta

Man har varnat för överdrivet användande av speciellt de articifiella sötningsmedlen Aspartam och sackarin de senaste åren om de kan vara skadliga för hälsan.

Många användare av olika sötningsmedel blev glada när Stevia – eller sötflockel som det också kallas – introducerades på öppna marknaden.
En variant av strösötningsmedel är Stevia´s sötströ som används snarligt strösocker fast är betydligt mycket nyttigare. Denna sötning är cirka 18 gånger sötare än med vanligt strösocker.

Sötar du med Stevia kanske du märker en lätt bismak av lakrits. Du kan finna en del andra Stevia sötmedel där tillverkarna har blandat i annat för att dölja denna smak med ännu sämre resultat.

Erytritol är ett naturligt sötmedel som finns i päron och melon. Ser ut och smakar som socker. Man säger att smaken är näst bäst efter Sukralos.

En del av sötningsmedlen som Sukralos och Erytritol kan vara svåra att hitta i butiker, men på e-butikerna prisad.se och allt-frakfritt.se finns de alltid.

Du ska stoppa i dig stora mängder av articifiella sötningsmedel för att det ska anses vara farligt.

När och om du inte gillar Stevia och de andra naturliga alernativen så finns alltid sackarin och Sukralos som kända preparat. Välj utifrån din smak så att du får smaken som trots allt är så viktig då man vill ersätta sockret med något bättre.