Tvättmedel är en vara som vi idag knappt kan tänka oss ett liv utan. Varje dag tvättar vi våra kläder och utan tvättmedlet så som vi känner det blir våra kläder inte rena. Förr använde man såpa och fick stå och gnugga sin tvätt ren, alternativt koka den – det hade våra kläder idag inte tålt då de oftast består av betydligt svagare kvalité än de kläder vi använde för 80 år sedan.

Det var efter andra världskriget som en stor brist på såpa och tvål uppstod och man började experimentera fram andra lösningar. Man framställde tensider på kemisk väg och en helt ny era av tvätt- och rengöringsmedel tog form. Tensider, som ofta också kallas surfaktanter, påverkar vattnets ytspänning och beroende på laddning hjälper den rengöringsprocessen på olika sätt.

De tensider som finns i de allra flesta tvättmedel är negativt laddade, de kallas anjoniska tensider och reagerar fördelaktigt med vatten som till allra största grad är positivt – katjoniskt – laddat tack vare mineraler som kalcium och magnesium. Tensider har två sidor där den ena letar sig till smuts- och fettpartiklar och denna andra till vatten. Vad som händer i tvättprocessen är att tensiderna söker sig till smutsen, borrar sig in och lösgör den från tallriken/håret/plagget osv. och för den sedan ut i fritt vatten. Det är därför man ofta ser små klungor och samlingar av smuts som flyter omkring i gammalt diskvatten.

Hade rengöringsmedel såsom tvättmedel och diskmedel inte haft denna funktion så hade tvätten och disken inte all blivit lika ren, och definitivt inte så lätt som den blir nu.

Det finns vissa produkter där man kombinerar katjoniska och anjoniska tensider, t ex 2-in-1 shampo, men dessa är inte särskilt framgångsrika. Tensiderna kommer bäst till sin rätt när de får agera på egen hand.

Tvättmedel finns i olika former, men den populäraste är helt klart pulverform. Pulver är också det som ger bäst tvätteffekt, det tränger in i tvätten på ett sätt som inte riktigt kn mäta sig med andra former. Flytande tvättmedel blir också allt vanligare, det hade sitt genombrott på 80-talet och köps av fler personer för varje år som går. Kanske känns flytande tvättmedel lite lyxigare, men sanningen är att det inte tvättar tillnärmelsevis så bra som pulvertvättmedel. En fördel har dock flytande tvättmedel och det är att det är suveränt att använda som förbehandling på tuffa fläckar av fet karaktär. När det gäller hård smuts, som lera, så biter det dessvärre inte särskilt bra alls. Flytande tvättmedel kan doseras antingen i doseringsboll inne bland tvätten, eller i avsett fack på tvättmaskinen.

Sköljmedel använder vi också ganska friskt av, trots att det inte egentligen är särskilt nödvändigt. Tvättar man mycket polyesterplagg så kan det vara värt pengarna då sköljmedel tar bort mycket av den statiska elektricitet som kan uppstå på den typen av plagg, men för vanlig bomull ger sköljmedel liten effekt. Visst mjukar sköljmedel upp tvätten en smula, men inte mer än vad den mjukas upp efter fem minuters användning sedan. Vissa använder sköljmedel för doftens skull då sköljmedel ofta ger starkare doft än tvättmedel. Man bör inte förväxla sköljmedel och flytande tvättmedel – de kan se lika ut, men har totalt olika karaktär.