Katjoniska tensider är tensider med positivt laddade polymer. Tensider kallas också surfaktant vilket kommer ur engelskans Surface Active Agent. Det är anjoniska (negativt laddade polymer) tensider som reglerar ytspänningen i diverse rengöringsmedel och gör det möjligt för dem att lossa och föra bort smutspartiklar från olika ytor. När tensider används ihop med vatten så lockar den ena sidan av tensiden till sig smuts medan den andra lockar till sig vatten vilket gör att smutsen lossar och lägger sig i klungor i vattnet.

När det handlar om tvättmedel och dismedel så är det oftast negativt laddade tensider som används, även kallade anjoniska tensider. Detta för att vatten ofta är positivt laddat pga. kalcium, magnesium och andra mineraler.

När det gäller katjoniska tensider så är de i regel hopplösa på rengöring eftersom de ofta skapar en vattenavvisande hinna på det som de placeras på. Däremot är de lysande i produkter som sköljmedel och hårbalsam där det är just sådana egenskaper man är ute efter. Katjoniska tensider motverkar också statisk elektricitet – ännu en fördel med att använda balsam till håret och sköljmedel till sina kläder. Då de är antiseptiska används katjoniska tensider också ofta i desinfektionsmedel.

Gert Strand AB har tagit fram en serie rengöringsprodukter med långtidsverkande desinfektionsmedel. Produkten heter Smittstopp och är unik i sin sort eftersom det fram tills idag bara finns desinfektionsmedel med tillfällig verkan. Smittstopp kan döda bakterier i flera timmar eller dagar, beroende på vilken av produkterna i serien man åsyftar.

I serien finns fem olika produkter – golvtvätt, ytspray, handtvål, handdesinfektion och desinfektionsservetter. Alla har de långtidsverkan och måste svettas, tvättas eller nötas bort.

Hur fungerar det då? Jo, Smittstopps produkter är framtagna med katjoniska tensider, de är som bekant positivt laddade och lägger sig som en tunn hinna på området man behandlar (diskbänk, golv eller ens egna händer). Där verkar produkten aktivt tills den nöts av. Positivt laddade polymer attraherar negativa vilket elaka bakterier och virus är. De drar sig till ytan och dör direkt.

Smittstopp funkar lika bra för att hålla undan förkylningar som vinterkräksjukan eller influensa. Men också på ännu obehagligare sjukdomar. Man kan köpa alla produkter ur Smittstoppserien på www.allt-fraktfritt.com.

I 2-in-1 schampo brukar man kombinera katjoniska och anjoniska tensider, något man annars brukar anse är ett motverkande syfte. Därför används denna typ av schampo oftast av män med kort hår där den ganska usla effekten inte märks så tydligt. Annars anser man att katjoniska och anjoniska tensider fungerar bäst i den andres frånvaro.

När man pratar om tvättmedel så finns det en del olika varianter att välja mellan idag. De vanligaste är pulverform och flytande form där det flytande tvättmedlet, som har funnits sedan 80-talet, växer sig allt populärare för varje år. I kliniska undersökningar visar sig ändå oftast pulvertvättmedel ha bättre förmåga att rengöra medan det flytande på sin höjd är bäst på förbehandling av feta fläckar.

Sköljmedel är till för att göra ens tvätt mjukare och mindre statisk, många gånger har sköljmedel också starkare parfym än tvättmedel. Sköljmedel kan ofta förväxlas med flytande tvättmedel eftersom de ser ganska lika ut, men de fyller helt olika funktioner. Medan sköljmedel som bekant oftast är laddat med katjoniska tensider så är tvättmedel till största del laddat med anjoniska tensider.