Att måla hus är inte alltid världens enklaste sak, trots vad reklamerna antyder. Det är några saker man måste fundera på när man inser att det är läge att måla om huset, igen. Valet av inte endast färg utan framför allt färgkvalitet är självfallet det viktigaste. Lägg därtill hur man målar och förarbete, så blir husmålningen inte något man genomför i en handvändning. Men ifall man till det adderar hur utomordentligt vackert ett nymålat hus blir, så är det nästan jämt värt mödan.

Färg till fasadmålning innehåller två saker, pigment samt bindemedel. Bindemedlet kan antingen vara linolja, alkydolja eller vatten. Pigmentet å sin sida är antingen naturligt alternativt syntetiskt framställda.

Färgburkarna innehåller likaså tillsatser, så som gift mot mögel, dels därför att undvika mögel i färgburken, dels för att undvika det på den målade fasaden. Tidigare var det oerhört vanligt med giftmängder i färgen, men efter strängare regler har det lett till att färgen har blivit mer eller mindre fri från gifter.

Giftfri färg är mycket lovvärt, men dessvärre leder det inte allt för sällan till att svartmögel och alger snart får fäste i fasaden som får de karakteristiska svarta små prickarna. Det kan framträda efter endast några månader efter att man har målat huset. För att bli fri från algerna samt möglet får man då lov att tvätta med algtvättmedel, vilket i sin tur eventuellt inte alla gånger är bra för miljön det heller. I skrivande stund finns ingenting bättre alternativ och väntan på en giftfri, mögelavstötande färg är stor.

Idag har man bara 2 möjligheter, spruta på Tvärstopp
utanpå färgen för ett skydd upp mot 10 år eller Fulstopp
för ett skydd upp till 4-5 år.

Vad bör man använda för bindemedel då? Olje- eller vattenbaserat? Oljefärger, som består av till exempel alkyd- eller linolja anses äga mycket god potential att tränga in i träet och ger då ett gott skydd mot vatten samt fukt. De ger dessutom fasaden en glansig yta. Vattenbaserade färger kallas för slamfärger och i den gruppen ingår till exempel Falu rödfärg. De är inte vattenprotektiva överhuvudtaget, men däremot är de totalt öppna för eftertork. En fasad målad med slamfärg får en glanslös yta.

Även förarbetet varierar mellan olika typer av färgval, dock inte i så markant grad. I stort sett eftersöker man att få undan all överflödig färg som annars kan flagna när man har målat. När det handlar om att måla hus med både olje färger innebär förarbetet att man skrapar bort färgflagorna med valfri typ av skrapa – det finns en uppsjö olika på marknaden, allt från billiga enkla trekantsskrapor till avancerade bestående av hårdeggsblad som man kan ersätta. Har man slamfärg så räcker det med att borsta fasaden med en robust stålborste för att få bort överflödig färg.

Vart femtionde år behöver man också genomföra en mer heltäckande fasadrengöring, nästan som en renovering av husets kulör. Då tar man bort all färg ner till träet med hjälp av värmepistol samt skrapa.

När man har lyckats utse färg samt skrapat rent huset så är det endast att sätta igång med det roliga – att måla. Det är bra att tänka på att ha bra penslar när man ska måla stora ytor, den pensel som är dyrast i affären kan mycket väl bli billigast i längden! En av de viktigaste sakerna att tänka på innan man ställer sig och börjar måla hej vilt är att känna till i vilken ordning man bör måla allt, ha en god arbetsorganisering helt enkelt. Vart ska man börja? Ska hela huset målas om i år, eller eventuellt halva nästa år? Vilka fasader ska i så fall målas i år?

Bör man penselmåla alternativt sprutmåla huset? Sprutmålning med de nya Wagnersprutorna är mycket snabbare, man kommer åt överallt. Främst är det mycket roligare.

Har man gjort alla förberedelserna ordentligt så är det, trots en aning möda, inte så avancerat att måla hus, men resultatet blir fantastiskt!