Att renovera ett hus kan vara både dröm och mardröm. Det kan vara något som man har längtat efter att få göra, men också resultatet av en hemsk överraskning. Det är jämt bättre att renovera av egen fri vilja än att vara tvungen till det på grund av exempelvis mögel alternativt annan mikrobiell påväxt.

Det första man bör tänka på när man ska renovera sitt hus är hur mycket man kan och är redo att utföra själv. Hur lång tid får det ta? Hur stor del av huset ska renoveras? Att renovera hus kan betyda allting från att måla och tapetsera om till att praktiskt taget riva ut hela insidan av huset och byta ut det. Det är således enorma skillnader renoveringar emellan.

Under de senaste åren har gör-det-själv kulturen fått ett allt större genomslag. Det blommar upp allt fler byggföretag som erbjuder allt från hammare och spik till avancerade golvslipar – allting därför att den händige ska klara av att uppföra sitt drömhus.

Oavsett vad man ska utföra för renovering krävs det material i olika mängd och prisklass. Det behövs också arbetsredskap. En bra idé är att ha en aning is i magen när det handlar om material – om man ser renoveringen som en fortskridande hobby kan man ta det lite lugnt med att hitta de perfekta beslagen eller den rätta nyansen på sitt kakel i ens badrum till korrekt priser.

Vad gäller arbetsredskap så är det bra att tänka på vad man faktiskt behöver lägga pengar på och vad man kan vara utan. Somliga verktyg kan man alltid ha användning av senare, men de är faktiskt inte så många som byggföretagarnas reklamer vill påstå. Att inhandla det som man också efteråt kan ha användbarhet av är bra för att undvika en ocean av prylar som aldrig används.

Somliga företag hyr även ut maskiner som annars skulle vara enormt dyra att köpa, och som är alldeles för bra för att vara utan under själva arbetet. Det är för den skull angeläget att man tänker till innan man drar igång med renoveringen, därför att undgå onödiga utgifter och slöseri av tid. Att bygga om och överhuvudtaget göra jobb i sitt hus tar vanligtvis lite längre tid än vad man har räknat med, i synnerhet ifall man ger sig in på saker som man antagligen inte har fullständigt hundra koll på.

Det är bra att ha tidsfristen i beaktande redan innan man börjar eftersom det annars kan sluta med att man får ett halvfärdigt badrum som inte funkar som det ska och är sönderstressad för att det som började som en hobby har börjat ta upp all vaken tid. Även de finaste renoveringar är inte värt att må illa över – man kan anlita hantverkare.

När man renoverar utrymmen p.g.a. fukt samt mögel är det viktigt att man ser till så att ventilationen blir bra, eftersom möglet annars snabbt kommer tillbaka. Mögelsanering som slutar med renovering är det mest effektiva sättet att helt bli av med möglet. Därefter skydda mot ny påväxt med Tvärstopp alternativt Fulstopp.Det är dock vanligtvis väldigt dyrt, men vid riktigt allvarliga fall kan man erhålla bidrag för att renovera och sanera.