Ett väldigt vanligt problem som människor kan råka ut för i sina hem är mögel i badrummet. Det har att göra med att badrum är en av de definitivt bästa platserna för mögel samt annan mikrobiell påväxt att leva och växa sig stora. I ett vanligt badrum finns det vanligtvis gott om skrymslen och vrår, mellan fogarna, under badkaret, i duschens hörn. Listan kan göras lång.

Badrum är därtill vanligtvis varma och fuktiga, då de används just för att njuta av varma duschar samt bad. Mögel trivs utomordentlig i en miljö där det förekommer fukt. Sist men inte minst förekommer det även gott om mat för möglet i ett vanligt badrum, nämligen gamla tvålrester och hudavlagringar som fastnat i de ovan nämnda skrymslena och vrårna.

Vanligtvis uppträder mögel till en början som en illa lukt. Det luktar unket och avskyvärt. Detta kan uppstå innan möglet rentav blir synligen ordentligt upptäckbart. Den dåliga odören utgörs av lättflyktiga organiska gaser som mögelsvampen släpper ifrån sig.

Om en miljö är fuktig under en längre tid kommer möglet få lättare att växa. Det kan hända om man har ett dåligt ventilerat badrum och inte har för vana att öppna fönster och dörrar och lufta efter att man har tagit en dusch alternativt ett bad. Kondens och fukt blir då kvar och försvinner långsamt.

Ifall man därutöver har små sprickor – de behöver inte ens vara synliga för blotta ögat – i badrummets kakel eller fogar så kan det medföra att fukt och mögel kryper in innanför kaklet. Det behöver då inte synas det minsta lilla på väggen och man kan rengöra hur mycket man vill, för när man väl tar bort kaklet kommer det finnas en fullständig koloni mögel där innanför.

Hur ska man då få bukt på sitt mögelproblem i badrummet? Det främsta man bör uträtta är att ta reda på var möglet finns. Ifall man anar att man har fått mögel i sitt hus så kan man ta assistans av en mögeltekniker som har en tränad mögelhund. Denna hund är specialiserad på att reagera samt markera på lukt som kommer av mögel.

För att bli kvitt möglet och framför allt mögelsporer som kan vara direkt hälsovådliga så rekommenderas det att man avlägsnar allt befintligt angripet material och ersätter det. Det är då betydelsefullt att man inte lämnar kvar byggmaterial där det blir fuktigt då det i sig minsann inte är helt sällan förekommande anledning till mögel.

Om man inte kan eller vill avlägsna det angripna materialet kan det räcka med att man rengör med mögeldödande medel. Är det inte mycket mögel, utan bara några svart prickar i fogarna kan man använda sig av tvättmedel, diskmedel eller något annat rengöringsmedel för att avlägsna möglet. Därefter tar man och torkar av kaklet med hjälp av ättika. Dessa metoder tar dock endast död på mögelsvampen, det tar inte bort de hälsofarliga sporerna. Ibland är dessutom fläckarna väldigt svåra att få bort.

Oavsett om man har mycket eller en aning mögel i sitt badrum när man blir varse om det är det angeläget att se över anledningarna och eliminera risken för att få mögel igen. Det ska förekomma god ventilation i badrummet. Det måste också vara fräscht och städas frekvent, i samtliga skrymslen och vrår så att möglet inte kan få grepp igen. Man lägger på Tvärstopp alternativt Fulstopp som skyddar framåt i tiden. Det gäller således att hålla det rent samt torrt för att slippa mögel i badrum.