Att drabbas av mögel i badrummet är ett rätt så vanligt bekymmer. Detta äger sin bas i att allting som mögel vill ha för att expandera nästan alltid finns i ett helt vanligt badrum, ifall det är ostädat. Mögel trivs där fukt finns och växer helst till sig i diverse skrymslen och vrår, där städningen kanske inte jämt är den mest grundliga. Därför är badrum, liksom undermåligt ventilerade källare och vindar perfekta ställen för mögel.

I badrum finns det också vanligtvis gott om hudavlagringar samt tvålrester i avloppsbrunnen i fogarna i kaklet. Det är sånt som mögel gillar att inta. Vanligtvis känner man en illa lukt i samband med att badrummet, eller vilket utrymme det nu än må vara, drabbas av mögel. Man kan lättast beskriva lukten som unken och att om man någonsin har känt den så vet man exakt vad det rör sig om när man känner den igen.

I badrum växer möglet gärna över kakel eller liknande släta material, eller i fogarna, förutom i alla skrymslen och vrån. Man kan se mögel som mindre svarta prickar, så kallat svartmögel. Detta kan vara ganska svårt att få bort, då fläckarna gärna missfärgar kaklet, eller vad det än sitter på.

För att få bort mindre mögelfläckar på kakel och i fogar kan man använda sig av diskmedel, tvättmedel eller något annat rengöringsmedel och gno noggrant över fläckarna. Avsluta med ättika för att motverka att möglet återvänder med detsamma. Man kan också använda sig av klorin, men ge akt på att det är väldigt miljöfarligt! Det dödar dock av möglet noggrant.

Ifall man har stora problem med mögel i sitt badrum så bör man fundera på varför och fixa eventuella bristande ventilationer eller dylikt på samma gång som man dödar av möglet för att inte få tillbaka det med detsamma. Man bör även se över golv och väggar så att det inte finns sprickor som låter möglet leta sig in i väggen och ges fäste där man inte enkelt kan undanröja det.

Det fullkomligt bästa sättet att bli kvitt med mögel är att ta bort de angripna delarna och byta ut det med nytt material. Det tar inte bara hand om själva mögelsvampen utan dessutom de hälsovådliga sporerna och gaserna som mögel avger, vilka ger både illa lukt och kan vålla irritation och symptomutveckling hos de som vistas i miljön.

Mögelsanering kan förekomma på andra sätt också, ett av dem är så kallad fogging. Det krävs då en speciell apparat som hettar upp det mögeldödande medlet så att det förångas. Ångorna har lättare att tränga in i material och nå svåråtkomliga utrymmen än när man bara stryker på ett likadant medel. Man ska inte vistas i rummet när man utför sanering på det sätt eftersom ångorna vanligtvis är giftiga även för både människor och djur, inte bara mögel.

Just när det handlar om badrum är det betydelsefullt att man håller fräscht för att man inte ska få mögel eller annan mikrobiell påväxt. Det är följaktligen en bra idé när man bygger badrum att se till så att det är lättstädat, även under badkaret. Samtliga ytor skyddas med hjälp av Fulstopp eller ännu hellre med hjälp av Tvärstopp. Fräscht och god lufttillförsel är alltså grundläggande för att undgå mögel i badrum.