Att renovera hus är för flera en dröm. Det är dock inte jämt det blir som man har tänkt sig, och emellanåt är anledningen till varför man renoverar inte den man kunde önska. Fukt och mögel kan till exempel ställa till med rejäla problem som till sist kräver att man renoverar hela huset för att bli av med det och kan bo i huset själv, då det har gått så långt att det inte endast är tillräckligt med sanering.

Ett grundläggande råd när man funderar på att renovera sitt hus är att sätta sig ner och reflektera över hur omfattande renoveringen ska vara. Det kan ju röra sig från allt mellan att tapetsera alternativt måla om till att röja upp hela huset och praktiskt taget ersätta hela inredningen.

Hur mycket tid, kraft samt kapital är man beredd att lägga ner? Ifall man inte känner att man klarar av det man ska utföra eller har tillräckligt med tid är det gynnsammare att anlita en hantverkare än att kämpa sig blodig över något som möjligtvis ändå inte blir bra. Det är bra att fundera på, speciellt i dagens samhälle där hemmafixaren har nått en form av guldålder.

Det finns enorma mängder saker som säljs av ett allt ökande antal återförsäljare för byggmaterial. Program på tv som visar hur mycket man kan utföra själv går omlott varandra. Det är ibland förståndigt att ta ett steg tillbaka och fråga sig själv vad man behöver, ifall det är vettigt att göra det själv samt om det verkligen är vad man vill ha?

Vid varje renovering krävs verktyg, förutom allt material man ska nyttja. Ifall man vill så finns det mesta hos diverse företag, men man ska helst fråga sig innan man spenderar flera tusen kronor på saker som man antagligen endast behöver till en detalj och som man senare inte kommer att ha någon användning av. Många firmor hyr ut maskiner, så som sågar och golvslipar, vilket kan vara en bra idé att kolla upp.

När man bygger om och renoverar är det viktigt att man inte låter material ligga kvar på byggarbetsplatsen med tanke på att det är en tillväxtzon för mögel och annan mikrobiell påväxt. Ifall man renoverar p.g.a. just mögel alternativt fuktskador så är det oerhört angeläget att man ser över ventilationen med tanke på att det annars är hög risk för att möglet kommer åter.

Ifall mögelangreppet är så omfattande att man inte kan uppehålla sig i huset förrän det har ordnats så kan man ansöka om att ges bidrag. Mögelsanering med hjälp av renovering och på så sätt byta ut allt det angripna materialet är det absolut ultimata sättet att bli kvitt med inte endast mögelsvamparna utan även deras sporer samt mykotoxiner, vilka annars kan finnas kvar efter en sanering och fortsätta förorsaka symptom.

När man renoverar själv är det bra att ha gott om tid och att se det som ett fritidsintresse snarare än ett måste. Då kan man ta det lugnt i valet av material och hitta till exempel ett perfekt kakel till badrummet eller exakt rätt beslag åt köksluckorna. Det är då bra att fundera på att inte börja riva i allt utan jobba gradvis – på så vis kan man leva och bo i huset samtidigt som man renoverar.

Det finns en massa saker att tänka på då man talar om att renovera hus, men först bör man tänka på att det ska vara något som är kul och som man vill göra – då blir resultatet garanterat mycket bättre! Glöm inte att skydda slutresultatet med Tvärstopp
.