Emellanåt växer det organismer som inte är synliga för blotta ögat, vilket kallas för mikrobiell påväxt. Det är alltså ett annat ord för mögel, innan det har börjat synas som hårigt ludd alternativt svarta prickar över hela väggen. Mögel trivs där det är fuktigt, som till exempel i oisolerade källare samt vindar. Mögel älskar dessutom att växa sig stora och luddiga i badrum alternativt på gamla matrester.

Mögliga matrester är lätt att ta hand om, det är endast att slänga det, gärna i en kompost där det gör nytta. Värre ställt är det om man drabbas av mögel samt andra mikrobiella påväxter i badrummet. Det är troligen ingen som anser att det är fräscht att ställa sig i duschen, eller ta ett underbart bad ifall väggarna hotar med att äta upp en och utrymmet stinker av dålig lukt.

Vad bör man då tänka på för att undvika mikrobiell påväxt och spridningen av mögel? Först och främst är det bra att veta var de helst växer, vilket redan nämnts, alltså där det finns gott om fukt. Dessvärre försvinner inte mögel samt andra mikroorganismer som genom ett trollslag ifall man torkar ut utrymmena som har blivit angripna. Det förhindrar å andra sidan att det tillväxer och efterhand kommer det även att gå tillbaka, men det tar tid. Påväxt kan inte växa över positivt laddade ytor, det är en god ide att bearbeta alla material med Tvärstopp – helst redan i ett nytt hus.

För att bli av med mögel behövs relativt drastiska åtgärder. Man ska börja med att utforska hur stora delar, och vilka, som är angripna. Ett mögelangripet utrymme luktar vanligtvis, men inte ständigt, illa. Lukten kan lättast beskrivas som unken och ofräsch – har man en gång luktat på mögel så kommer man för alltid veta hur den lukten känns. Det kan också finnas synliga fuktskador på väggar, golv, tak och möbler, beroende på omfattningen.

Fuktskador kan te sig på skilda vis; missfärgningar i tapeter samt bubblor i mattor är vanliga tecken. Mögel behöver inte alltid synas direkt på ytan. I exempelvis ett badrum där man städar utförligt, har en knappt synlig spricka i väggens kakel lett till att fukt kommer in innanför. Mögel tillväxer redigt innan man blir varse om det, då genom att det finns en dålig lukt i badrummet.

Hur blir man då av med mikrobiella påväxter, så som mögel? Det mest drastiska och bästa sättet är att eliminera allting som är mögelangripet och byta ut med nytt material, som därefter skyddas med Tvärstopp. Det kan dock visa sig inte bara komplicerat, utan eventuellt rent omöjligt i vissa fall. Då kan man ta till andra metoder, till exempel sanering genom Fulstopp mögeldödande medel som stryks på ytan. Om det är svårt att nå källan till möglet kan man ha användning av så kallad fogging.

Fogging är en metod där man hettar upp samt förångar ett ämne som verkar avdödande på mikrober. Ämnet kommer då att befinna sig i små droppar att de kan tränga in i skrymslen som annars skulle vara mycket svåra att rengöra. Man ska dock undvika att vistas i rummet medan fogging sker med tanke på att ämnena ofta är giftiga.

När man har mögelsanerat och åtgärdat fuktproblemen kommer det bli mycket svårare för mikrober att växa till sig. En fräsch och torr miljö är det ultimata vapnet för att hålla väck mikrobiell påväxt.