Klicka på bilden för mer info

I Sverige har marknaden för högtryckstvätt ökat explosionsartat de senaste tio åren. När jag var liten var det enbart större affärsverksamheter och professionella som använde sig av högtryckstvättar. När min far bad mig att tvätta bilen, ett, i enlighet med mig, välbetalt jobb, som betalade motsvarande tio kronor i dagens valuta, så var det tvättsvamp och spann. Med tiden inhandlades och installerades en vattenslang som givetvis förenklade markant denna tvättprocess.

Jag visste minsann tidigt vad en högtryckstvätt var för något, mina föräldrar ägde vid tillfället ett maskinuthyrningsföretag, och de hade alltså en underhållslokal för dessa maskiner till vilken de tidigt köpte en högtryckstvätt för att rengöra dessa maskiner. Om jag inte minns fel så var den första av märket Nilfisk, dansk kvalitet, samt fasligt dyr. Om jag inte är fel så kostade den motsvarande 20000 kronor i dagens penningvärde.

Det var en krävande apparat som var klumpig att flytta, den stod mest i ett hörn absolut vid ingången samt sen kopplade man till en lång slang med munstycke som sedan drogs ut utanför lokalen där maskinen sedan tvättades av. Effekten var inte den högsta samt sanningen är att vilken annan nyare modell, art KEW, Kärcher eller Bosch, har mycket bättre effekt än denna gamla relik.

Så varför har så många börjat anskaffa högtryckstvätt på senaste tid?

Jag skulle säga att det beror på tre faktorer i grunden och oduglig:
1. Effektiviteten på högtryckstvättar har ökat avsevärd de senaste åren, de är mycket starkare och mycket mindre idag än när jag var liten
2. Prismässigt så kan man köpa en bra högtryckstvätt med alla sina tillbehöver för bara ett alternativt ett par tusen. Man kan till och med få tag på en hobbymodell för två hundra kronor idag.
3. Gemeneman har totalt enkelt blivit mer kräsen med hur han spenderar sin ledighet. Varför spendera en timma på att handskrubba fräscht bilen när man för två tusen kan anskaffa en apparatur som gör det genomförbart att tvätta av bilen på en fjärdedel.

För att inte dryfta om hur många andra saker som den kan användas till. Senaste trenden (läs senaste 10-15 åren) att alla husägare har byggt en stor terrass på baksidan har skapat ett stort behov för rengöring, samt då är det antingen för hand alternativt med högtryckstvätt. Högtryckstvätten kan oxå användas för att genomföra rent fasaden på huset, rensa takrännorna samt mycket mer.

Det enda man bör tänka på när man köper en högtryckstvätt är kostnaden för att begagna den. För elkostnaden kommer skillnaden förmodligen inte att vara alltför stor mellan de olika modeller, utan det är framför när det innefattar reservdelar som man bör vara försiktig. Somliga billigare högtryckstvättar kan ha betydande reservdelar som kostar mer att byta än att köpa en ny, vilket i längden kan bli dyrt. Dessa billigare varianter har också givetvis större risk att faktiskt gå sönder, varför slutkostnaden potentiellt sett kan komma att öka avsevärt.

Sammanfattningsvis kan jag anföra att det är absolut värt att köpa en högtryckstvätt om man är villaägare, då den kommer att kunna användas till mycket, men var försiktig med de absolut billigaste alternativen då de potentiellt kan bliva dyra i slutändan.