Om man äger ett hus alternativt en byggnad så måste man förr eller senare genomföra en fasadtvätt. Beroende på läget och hur gammal konstruktionen är måste det genomföras mer eller mindre ofta. Huvudsaken är att det måste göras oavsett om man vill det eller inte. Många, framför allt privatpersoner som villaägare, verkar inte riktigt begripa att man måste göra en fasadtvätt då och då. Oxå om de tvättar bilen en gång i veckan så bryr de sig inte om huset. Företag brukar vara bättre, denna del brukar ingå i underhållsavtal som de flesta har med entreprenörföretag som i sin tur verkligen vet vikten av fasadtvätt för att bibehålla värdet på fastigheten.

Vad är det som gör att man bör tvätta sin fasad då och då? Den mest självklara orsaken är att huset blir smutsigt av föroreningar samt vanligt lort. Tänk dig att du lämnar din bil utanför garaget dag samt natt i vind samt rusk, den kommer garanterat att bliva grisig, det är ungefär detsamma med ett hus. Men det finns tyvärr två problem som är lite mer allvarliga. Det kan handla om många olika typer av angrepp samt påväxt. Det vanligaste som de flesta har en aning av på sina hus är alger, sedan kommer mossa samt lavar, samt slutligen mögel samt hussvamp.

Lavar är egentligen ofarliga för en byggnad. Det kan se en aning kaskigt ut med en massa lavar på fasaderna, men det är inte farligt. Lavar är en naturlig tecken på att luften i dess omgivning är väldigt ren då lavar snabbt dör ut när de utsätts för luftföroreningar.

Alger är inte heller så farliga i sig, de uppstår när en yta lider av konstant väta och inte hinner torka upp, då börjar alger växa samt sprida sig på fasaden. Mossa fungerar på samma sätt, det växer där det är fuktigt, svalt och dunkelt, helst kring utrymme under hus, grund samt andra ytor av betong som har dålig dränage. Mossa är inte heller så farligt i sig då det bara växer och inte i sig för någon skada. Problemet är att både alger samt mossa är något av en “inkörsport” till allvarligare problem, som mögel samt hussvamp. Mögel samt hussvamp är riktigt allvarliga problem på villor som är byggda av timmer. Mögel och hussvamp tränger in i träet och ger källa till bland övrigt röta.

Det bästa sättet att undvika alla dessa problem, som var för sig kan ge källa till stora kostnader i renovering samt sanering, är preventivt arbete. Ta en dag på våren och en dag på hösten för att “pyssla om” ditt hus. Dra på dej ett regnställ och regnstövlar, ta en vattenslang, stege, en spann med vatten samt Yes samt gör det förljande:

– Skölj av hela fasaden med vattenslangen, inte högtryckstvätten, då denna kan göra att vatten tränger in i väggarna och ger källa till ovannämnd bekymmer.
– Häll på diskmedelsblandningen med en tvättsvamp, av samma typ som man använder till bilen till exempel
– Borsta ytan med diskmedelsblandningen och skölj slutligen av diskmedlet.

När det gäller fasadtvätt ska man alltid arbeta av fasaden i sektioner, inte allt genast, samt spola av diskmedlet nerifrån samt upp för att undvika ränder på fasaden.