Klicka på bilden för mer info

Det första du förmodligen tänker på när du hör ordet ’mögel’ är antagligen en en aning för gammal ost, fralla eller antagligen någon matbit som sparats i kylskåpet för länge, sammanfattningsvis, något som ser och antagligen doftar äckligt. Detta är helt korrekt, och den naturliga reaktionen är förmodligen att bums dumpa ut dessa artiklar i soporna och inte tänka på det så mycket mer.

Det finns oxå andra typer av mögel, bland övrigt en mängd av vackra franska ostar får sin smak från att de lämnar i särskilda miljöer där de under kontrollerade former får mögla tills rätt smak nås. Man använder oxå en, för oss människor, typ av ofarligt mögel för att alstra öl samt vin.

Det finns till och med mögel som kan rädda liv och som för övrigt är en svensk innovation, alltså penicillinet. Dessa typer av mögel oroar vi oss inte särskilt mycket över, då vi enkel kan avsyna de där samt hålla oss undan från de där.

Det finns dock ytterligare andra typer av mögel som inte är så vänliga samt som i kombination med exempelvis mögel allergi, kan ge upphov till dödlig tillstånd. Det som syftas på är den mögel som kan börja expandera i våra hus, latent, sakta men säkert, utan att vi märker något. Det vanligaste är fuktmögel, som uppstår när vi låter vatten eller fukt ansamlas på en viss prick under en längre tid och små svampar som börjar växa sakta på ett undangömt ort samt som främst gör sin deltagande bekant när det är för sent.

Många har antagligen sett denna typ av mögel i gamla, övergivna hus som har stått stängda under en längre tid. Man kan se en sorts bruntoning i hustak och väggar som tycks har växts sig fram. Detta är med all säkerhet ett mögel- eller svampangrepp.

Mögel i hus är farligt, samt det har bland övrigt bevisats genom en studie kallad för Värmlandsstudien som publicerats av Linda Hägersten Engman år 2006. I rapporten studeras 400 familjer, där 198 barn led av ett par annorlunda allergiska eller astmatiska symptom samt 202 barn var totalt friska. Det visade sig att det finns en klar korrelation emellan ohälsa och bristfällig luft och dessutom påvisades starka anknytning emellan allergier och astma samt mögelangrepp. Ju starkare mögelangrepp, ju värre var ohälsan.

Att rengöra mögel är inte alltid det lättaste och inte heller det billigaste. Det är helt beroende på hurdan lång tid angreppet har fortgått. Det kan vara väldigt ungt och alltså har det spridit sig och saneringen är enkel samt inte allt för kostbar. Tyvärr så märker man mestadels inte problem med mögel, samt oxå om man i själva verket känt lukten av mögel ett tag; det vanligaste exemplet är ett duschrum som hela tiden doftar som en gammal blöt handduk som inte fått torka, samt då kan problemet har spridit sig till många delar av huset.

Problem relaterade till mögelsanering brukar mestadels exponera sig i samband för försäljning av hus, då både kund samt säljare vanligtvis gör en granska av huset för att uppdaga eller exkludera alla typer av problem med huset i fråga. Detta kan leda till kraftiga värdeförändringar på hus och det kan på grund av detta som fastighetsägare vara värt att göra regelbundna kontroller eller besiktningar för mögel även om man inte är på väg att avyttra sitt hus för att undvika otäcka överraskningar.