Klicka på bilden för mer info

Mögellukten; många har vi nog känt den, en påträngande, inte så angenäm illaluktande i badrummet. Det jag minns bäst är en likelse med min gymnastikpåse när jag glömde hänga upp handduken och den fick “lagra sig” över natten. Dagen efter var som “dagen efter” nu när man är vuxen, man känner till att det kommer förr alternativt senare, det går liksom inte att undvika det, samt ju längre tid som går ju värre är det.

Det behöver men inte alltid vara en glömd badhandduk som doftar så speciellt, det kan vara början, alternativt kanske i värsta fall kulmen, på ett mögelangrepp i badrummet. Något som kan ha otrevliga samt dyrakonsekvenser.

Hur kan man få bort mögellukt ur sitt duschrum?

Det första som man bör genomföra är att försöka finna källan till odören. Har man tur så kan det blott vara en handduk alternativt dylikt som inte torkat tillräckligt och som börjar komma till liv, det vill anföra, påbörjat tillväxt av mögelsvampar.

Om man inte kan utesluta, alternativt visa på, odören till något enkelt som en badhandduk så bör man ta det vidare till efterträdande grad samt kontrollera om det finns ett litet antal fuktansamlingar någonstans i badrummet då det är en möjlig källa för mögellukt.

Det är lätt att känna igen mögel om det är synligt, så sök efter ludna fläckar i duschrummet, de behöver nödvändigtvis inte vara gröna som många antar, utan kan också vara vita, bruna alternativt svarta samt faktiskt andra färger oxå.

Om detta inte ger resultat, det bör inte ta mer än någon timma att göra denna genomsökning, så bör man kontakta en sakkunnig. Det största företaget på området i Sverige är Anticimex samt de kan genomföra allt som behövs för att bekämpa mögellukt. Dessa experter tar bort mögel, för mögelsanering och sedan luktsanering så att alla spår av möglet försvinner.

Det är viktigt att man inte faller i fällan som många faller i när det gäller mögellukt i duschrummet; man kan inte bekämpa mögellukt med olika typer av luftfräschare, man måste gå till oduglig med problemet för att undvika allvarligare problem i framtiden.

Man skall inte heller undervärdera de hälsorisker som mögellukt kan innebära. Man ska inte förespegla sig att mögellukt bara är något som doftar dåligt, det fungerar en aning som brand; “ingen rök utan eld”, fast med mögel “ingen mögellukt utan mögel”. En mängd studier från svenska universitet och även privata företag i branschen har visat att mögel producerar toxiner som i längden kan ge upphov till allergier och till och med kräfta.

Att rengöra mögel är att tidsödande jobb och fungerar typ när en vanlig prästost har fått ett mögelangrepp. Det går att rädda delar av osten, alternativt huset, som har blivit ansatt, men man måste skära dän del för del och man känner till aldrig hurdan mycket som har blivit angripet förrän man har fått dän allt.

Samt när saneringen är avklarad så ser man plötsligt att det är rätt mycket som försvunnit sedan man började. Skillnaden emellan ett mögelangrepp på en prästost och ett hus är att när man sanerar samt har fått dän den mögellukt som fanns i huset så måste man till skillnaden från osten byta ut de delar man har tagit bort, vilket i värsta fall kan anföra till absolut ombyggnad av en villa.