Häromdagen när det var dags att ta ut sommarmöblerna och få igång utegrillen samt allmänt komma igång med vårens samt sommarens uteaktiviteter, jag känner till att jag är sent ute, så såg jag abrupt att min framsida på huset har börjat få antydan till annorlunda typer av angrepp. I och med att jag har varit upptagen hela hösten, vintern samt våren med andra projekt än de som är relaterade till trädgården så har jag helt enkelt inte sett vad som har hänt. Jag började undersöka lite närmare vad det verkligen var som satt på fasaden. Det visade sig vara en blandning av mossa samt lavar samt på enstaka punkter, där det var som fuktigast, hade det börjat mögla litet granna.

Jaja, jag tänkte direkt att detta inte kan vara bra för fasaden så jag började undersöka hurdan det verkligen ligger till. Det visade sig att lavar i sig är i stort sett ofarligt för huset. Lavar brukar vanligt vara ett bra tecken på att luften inte förorenad, vilket gjorde jag glad. Det enda problemet med lavar, kom jag fram till, är att det inte ser så värst angenäm ut, men eljest inga problem.

Mossan i sig är inte heller så särskilt farligt, men man skall vara lite försiktigare med mossan då denna om den befinner sig på ett ställe med mycket skugga, art i närheten av grund, utrymme under hus alternativt annan yta av betong med bristfällig dränering, så det med tiden leder till bekymmer med mögel. Det som men till en början gjorde jag en aning förvirrad var att jag läste att problem med mossa oftast erhålla när luften är förorenad. Efteråt så förstod jag att det var en jämkning av sanningen utan att det framför att mossa trivs när pH-värdet ligger på under 5,5-6 samt att detta kan orsakas på föroreningar, ingen stor, men ack så viktig skillnad för jag.

Mögel är men ett angrepp som kan förorsaka problem. Det ger källa till dålig lukt och kan i många fall ge upphov till hälsoproblem för att inte dryfta om de skador som mögel kan orsaka på ett hur då det kan leda till andra allvarligare bekymmer. För att bliva av med mögel måste man genomföra en mögelsanering och man måste kunna alla punkter där man har ett mögelangrepp.

Vad gjorde jag då?

Som hemmafixare så försöker jag alltid fixa alla problem själv till en början före jag kallar in proffsen. Jag hade nu kommit fram till att de problem jag hade var lavar, mossar och mögel. Jag vet att det mest allvarliga problemet var mögel så jag tog det säkra före de osäkra och ringde till Anticimex. De kom efter tre dagar och två tusen kronor fattigare så hade de avlägsnat all antydan till mögel på huset. De sökte dessutom igenom resten av huset med en mögelhund; problem akt ett var således fixat. Vidare så gick jag på mossan vilket var enkelt, jag skrapade dän mossan med en vanlig plastskrapa och sedan jag köpte lite klorin som jag blandade med vatten och tvättade dän det sista som lämnade fasaden totalt fläckfri. Vad innefattar lavarna så försvann det mesta när jag gick på med skrapan och klorinet så det lilla som blev kvar lämnade jag minsann kvar. Nu är min framsida återigen i gott avsända samt sommargrillningen kan börja!