Nu är vi mitt uppe i sommaren och gräsmattesäsongen har dragit igång med det ständiga kriget mot grön mossa. Så lagom till semestern så kan man anträda sätta igång och försöka få dän mossan från gräsmattan om man väljer att stanna hemma. Det finns men ett par tips, kanske inte till den här sommaren, men antagligen till kommande, för ana mig, mossan kommer med all säkerhet att återkomma efterträdande år oxå. Samt ha tålamod, oxå om du kan börja redan nu så kommer det ta tid att få synliga resultat.

Det finns tre gyllene variabler när det gäller den perfekta, mossfria gräsmattan: rätt mängd vatten, rätt antal gödsel och rätt klippning. Vi går igenom alla tre samt avslutar med en konklusion.

Rätt mängd vatten

Det handlar egentligen inte om vad mossa gillar utan vad som gör att gräset växer bra. Nyckeln till en perfekt gräsmatta är inte att bekämpa mossa och ogräs utan snarare att få gräset att växa bra då det tränger dän ogräset och mossan. Fukta alltså lagom mycket med jämna mellanrum så den stå sig en kontant vattennivå. Var tredje dag normalt samt varannan dag när det är riktigt varmt. Se till att fukta på kvällen då vattnet då inte dunstar bort utan går ner i jorden.

Rätt mängd med gödsel

Som i ett led för att få gräset att växa spänstigare samt bättre ska man gödsla gräsmattan med jämna mellanrum. Det bästa är att gödsla samtidigt som man vattnar då gödseln har bäst effekt då den sjunker ned i gräsmattan och med assistans av vattnet så sköljs den givetvis ned i gräsmattan.

Rätt klippning

Det unikum svenska ordet “lagom” kommer in perfekt här. Klipp lagom ofta samt klipp passande högt. Det är enkel att klippa för ofta och för lågt, då kommer gräset inte ges möjlighet att växa ut sig och resultatet blir att mossa kan ta sig in i gräsmattan samt ta plats från gräset. Kom ihåg att nyckeln är att gräset tar opp allt plats och energi i gräsmattan så ogräs samt mossa inte får plats.

Om problemet är allvarligare kan man begagna sig av lite andra enkla trick för att bliva kvitt mossan. Mossa växer som bäst när pH sjunker under 5.5 samt en genomsnittlig gräsmatta skall helst hålla 6.5 till 7.0. Det finns givetvis en mängd med annorlunda mossmedel typ Mossa GTI samt övrigt, dessa fungerar bra, men kostar oxå en del. I min egen avseende är det bästa att sprida på kalk med plan gap då det neutraliserar pH och inte skänker källa till ett litet antal utsläpp.

Man skall oxå vara aktsam med att låta mossor expandera sig nära huset då de kan bli som en påväxt på huset. Om mossa växer upp på husets betong eller grund så ska man genomföra en enklare sanering igenom att helt enkelt borttaga mossan med en räfsa eller med händerna. För att motverka att grön mossa växer där igen kan man lägga på lite kalk som, som sagt, neutraliserar pH-värdet och skapar en otrevlig miljö för mossan att växa i.