För och framförallt måste vi bestämma vad en alto högtryckstvätt minsann är. Alla vet nog vad en högtryckstvätt är för något, men vad betyder då alto högtryckstvätt? Det handlar egentligen bara om en tautologi, alternativt ’tårta på tårta’. Ordet “altus” på latin betyder exakt “hög”, samt på alla latinska språk; spanska, portugisiska, italienska, etc. så betyder ordagrant ordet “alto” exakt “hög”.

En alto högtryckstvätt är alltså en hög högtryckstvätt, med andra ord ett sätt att marknadsföra med ett lite hippare namn. Det som är enormt fängslande är att nära nog alla nya högtryckstvättar har något som refererar till “alto” i sitt namn samt det har till samt med skapats ett helt del på marknaden som kallas för just alto hötryckstvättar. Vi har nu definierat vad en alto högtryckstvätt är för något.

Den första högtryckstvätten, som då bara kallades för högtryckstvätt och inte alto eller något övrigt, uppfanns 1950 av tysken Alfred Kärcher, som sedan grundade företaget Alfred Kärcher GmbH & Co KG. Det har till samt med gått så långt att Alfred Kärcher gett namn till ett verb samt ett substantiv; på tyska betyder “kärchern” att feja med högtryckstvätt, och på franska betyder “le kärcher” minsann högtryckstvätt.

Vad kan då en alto högtryckstvätt användas till?

Nästan alla har vi nog en högtryckstvätt hemma, den är ju liksom väldigt användbar till det mesta; man kan göra fasadtvätt, altantvätt därtill rör- och avloppstvätt. Sedan är det egentligen blott fantasin som lämnar till andra användningar, till exempel tvätta bilen, båten, rengöra stuprör och till och med fukta gräsmattan på sommaren.

Högtryckstvätten kan framgångsrikt användas när man rengör alger, lavar, mossa samt mögel i de utomhusutrymmen där angrepp av dem händer. Man ska men akta sig för att använda högtryckstvätten vid rengöring i andra miljöer, typ i källare, badrum och andra utrymmen med bristfällig dränering samt direkt exponering mot betong då det minsann kan förvärra läget.

Det finns ett par huvudtyper av högtryckstvättar på marknaden, kall- samt varmvattenbaserad. De har bägge för- samt nackdelar i sin roll. De kallvattenbaserade högtryckstvättarna har fördelen att de förbrukar mindre energi då de inte har behov av uppvärmning vilket är fallet med de varmvattenbaserade högtryckstvättarna. Å andra sidan har dessa nackdelen att de inte är lika effektiva i många fall för att lösa opp ingrodd smuts ochoch oljor. De varmvattenbaserade högtryckstvättarna har fördelen att de använder sig av ånga eller mycket varmt vatten vilket möjliggör att de kan lösa fett samt ingrodd smuts, men å andra sidan använder de sig mestadels av antingen diesel alternativt el för att upphetta upp vattnet och de slösar alltså mycket energi, vilket i många fall är dessvärre är överflödigt.

Hur som helst så sparar högtryckstvättar vanligtvis vattenförbrukningen. Undersökningar har visat att bruk av en alto högtryckstvätt för normal rengöring i en svensk familj, det vill säga av, bilen, båten, fasaden och terrassen, kan spara opp till 80 % av vattenförbrukning i förhållande till en vanlig vattenslang samt detta, i slutändan, vid vanlig bruk, sparar inte bara på miljön utan även i plånboken, vilket är något som ingen har något emot.